De energieprijzen (gas en elektra) zijn historisch hoog, mede door de oorlog in Oekraïne. Dit heeft effect op de gehele organisatie. Denk aan hogere energielasten voor gemeentelijke gebouwen. Ook de onzekerheid met betrekking tot de levering van gas op korte of lange termijn is een risico. Een groot deel van het Europese gas komt uit Rusland. Als Rusland (deels) stopt met gas leveren aan Europese landen, zullen de gasprijzen nog verder stijgen.
De energieprijzen hebben een sterke stijging doorgemaakt vanaf midden 2021. Het is niet uitgesloten dat de prijs komende winter nog verder zal stijgen. Zodra de winter aanbreekt en de temperaturen dalen, kan mogelijk een verdere stijging van de tarieven plaatsvinden, omdat er meer vraag is naar gas. Voor de lange termijn is dan ook de verwachting dat de energieprijzen gaan dalen. Dit zal dan in de loop van 2023 duidelijk worden. Omdat we in Nederland de elektra bijregelen met door gasgestookte energiecentrales bepalen zij de elektraprijs, waardoor deze ook behoorlijk is gestegen.
De gemeente is voornemens om voor het jaar 2023 een vaste prijs van energie inkoop af te spreken met HVC door middel van een inbesteding. Voor 2023 zal dit een vaste prijs betreffen en daarna kan de gemeente overgaan tot een marktgemiddelde index prijs. Voor 2023 betekent dit dat de prijs zeker zal zijn. De periode daarna is onzeker.
Het variabele deel, het verbruik, is nog eveneens onzeker. De afgelopen jaren waren vanwege de coronapandemie geen goed vergelijking qua regulier verbruik. Denk bijvoorbeeld aan de tijdelijke sluiting van het zwembad.
De ambitie van de gemeente is om het verbruik te verminderen. Dit kan door middel van investeringen in gebouwen of de openbare ruimte (mogelijk naar voren halen) of op het gebied van energieverbruik het gedrag van het gemeentelijk personeel aan te passen waar dat kan. Mogelijk dat de 3de etage van het gemeentehuis gesloten blijft, zoals ook in de coronaperiode het geval was.