De voortschrijdende digitalisering van de samenleving vraagt van gemeenten een moderne en flexibele informatievoorziening. Digitalisering van onze overheidsprocessen is noodzakelijk om als organisatie goed te kunnen blijven functioneren ook in het belang voor onze inwoners, ondernemers en instellingen. Onze dienstverlening vindt steeds meer digitaal plaats en de meeste gegevens worden alleen digitaal opgeslagen. De beschikbaarheid van onze ICT-voorzieningen is daarbij een belangrijke randvoorwaarde.
In 2022 zijn de medewerkers van onze gemeente voorzien van nieuwe end-user devices (laptops). Hiermee wordt het plaats onafhankelijk werken beter gefaciliteerd, ook het thuiswerken. Daarnaast is een Microsoft 365 omgeving uitgerold. Dit is een digitale (samen)werk omgeving voor alle medewerkers van de gemeente waarbij gezamenlijk, gelijktijdig en plaats onafhankelijk aan documenten kan worden gewerkt. Ook het digitaal vergaderen met behulp van Teams wordt daarmee ondersteund. In 2023 zullen de medewerkers vertrouwd gemaakt worden met deze nieuwe manier van digitaal (samen)werken. Het vergroten van de digivaardigheid en het verbeteren van het beheer en de opslag van documenten wordt daarbij ook onder de aandacht gebracht.
Steeds meer leveranciers bieden hun applicaties aan vanuit een cloud omgeving in plaats van de netwerkomgeving van de gemeente. Deze ontwikkeling is een aantal jaren geleden al in gang gezet en komt steeds meer in de versnelling. Ook in 2023 zullen diverse gemeentelijk applicaties verplaatst worden naar de cloud. Naast nieuwe uitdagingen op het gebied van koppelingen tussen applicaties zullen ook de kosten voor software abonnementen daardoor verder toenemen.
In de risicoparagraaf wordt ingegaan op toenemende risico's op het gebied van informatieveiligheid en cybercriminaliteit.